VoedingVoedingstips

Eiwitrijk Voedsel Voor Spieropbouw: 5x Niet-Dierlijke Bronnen

posted by fitofniet 27 maart 2017 0 comments
Eiwitrijk-Voedsel-Voor-Spieropbouw

Eiwitrijk voedsel is belangrijk voor spieropbouw. Dat weten we allemaal. Opvallend genoeg, wordt er vaker gesproken over dierlijke eiwitten dan bijvoorbeeld plantaardige eiwitten. Wellicht komt dat door het feit dat de dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten en plantaardige eiwitten niet? Hoe dan ook, ik vind het fijn om ook af en toe eiwitten binnen te werken die niet uit dierlijke bronnen bestaan. Dus, ben je opzoek naar eiwitrijk voedsel voor spieropbouw uit niet-dierlijke bronnen? Lees dan hieronder mijn 5 meest favoriete eiwitrijk voedsel voor spieropbouw!


5x Eiwitrijk Voedsel Voor Spieropbouw

1. Pindakaas

plantaardig proteine pindakaas
Van pindakaas geniet ik altijd bij het ontbijt. Toch heeft het eten van pindakaas meer voordelen dan alleen de goede smaak.

26 gram eiwitten per 100 gram pindakaas. Dat is zeker niet slecht. Daarnaast bevat pindakaas veel vet en dus ook calorieën. In combinatie met hoge eiwitten, vind ik het een ideaal voedsel tijdens het bulken.

Pindakaas is ook nog eens rijk aan kalium, vezels en magnesium die ervoor zorgen dat ons lichaam goed blijft functioneren. Tevens bevat pindakaas vitamine B-6 die essentieel is voor de metabole processen in ons lichaam.

Kortom, pindakaas is een eiwitrijk voedsel voor spieropbouw die ook nog eens heerlijk is!


2. Soja Gehakt Naturel

Soja gehakt naturel niet dierlijke eiwitten
Soja gehakt naturel is een vegetarisch alternatief voor vlees. Zoals je op de verpakking ziet, bestaat het uit 100% ontvet sojameel.

Het wordt nog interessanter als we kijken naar de hoeveelheid eiwitten per 100 gram. Je ziet het inderdaad goed, maar liefst 50 gram eiwitten. Verder heeft de sojameel een hoge biologische waarde van 75.

Wel moet ik erbij zeggen dat zonder de toevoeging van kruiden de smaak niet echt bijzonder is. Het is in ieder geval de moeite waard om het een keer geprobeerd te hebben.


3. Bonen en peulvruchten

peulvruchten
Uit de bovengenoemde kun je best veel eiwitten uithalen.

Aantal voorbeelden (per 100 gram):

 • Kikkererwten, bereid: 7,5 gram eiwit
 • Zwarte bonen, bereid: 9 gram eiwit
 • Linzen, bereid: 10 gram eiwit

Naast het aantal gram eiwitten zijn de bonen ook een goede bron van koolhydraten. In combinatie met bijvoorbeeld rijst, aardappelen of Soja gehakt krijg je een goede samenstelling van voedsel voor spieropbouw.

Jammer genoeg hebben de bonen en peulvruchten een lagere biologische waarde. Is dat erg? Totaal niet. Zoals ik al zei, in combinatie met ander voedsel zijn ze altijd van toegevoegde waarde. Daarom kan het zeker geen kwaad om het op te nemen in je dieet.


4. Havermout met sojamelk

havermout met sojamelk
Havermout is in mijn ogen een must-have als het gaat om spieren opbouwen. Waarom ik het een must-have vind?

 • Het is redelijk goedkoop
 • Geeft je veel energie
 •  Zeer makkelijk klaar te maken
 • Eiwitrijk
 • Goede bron van koolhydraten

Als we gaan kijken naar de voedingswaarde van zowel havermout als sojamelk, zien we het volgende (per 100 gram):

 • Havermout:
  • Eiwitten: 13,1 gram
  • Koolhydraten: 62 gram
  • Vetten: 7 gram
 • Sojamelk:
  • Eiwitten: 3,8 gram
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Vetten: 2.2 gram

Je kunt dus makkelijk je dag beginnen met een eiwitrijk ontbijt. Daarnaast hebben ze ook nog een relatief hoge biologische waarde.


5. Soja proteine poeder

soja proteine poeder

Ben je iemand  die weinig tot geen vlees eet (of überhaupt dierlijke producten gebruikt)? Dan kan het misschien wat ‘lastig/uitdagend’ zijn om aan je macro’s te komen. Vooral tijdens het bulken.

Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld te druk hebt met school, werk of je wilt gewoon voor minder geld toch aan je hoeveelheid eiwitten komen. Dan zou een supplement zeker handig zijn.

Daarom heb ik toch de soja proteine poeder verwerkt in mijn top 5. Het product is 100% plantaardig, geschikt voor vegetariërs of vegans en zeer eiwitrijk. Daarnaast is het product goedkoper vergeleken met whey eiwitshakes.

Mijn persoonlijke kijk hierop is dat je beter zoveel mogelijk je macro’s uit echte voeding haalt.

Kortom, overdrijf niet in het gebruik van de supplementen. Zie het als een aanvulling en geen vervanging van je voeding!


Hier waren ze dan, 5x eiwitrijk voedsel voor spieropbouw uit niet-dierlijke bronnen. Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingen, zoals rijst, aardappels of noten om enkele voorbeelden te noemen. Eén ding is zeker, spieren opbouwen kan net zo goed met plantaardige als dierlijke eiwitten.

Weet jij nog een goed eiwitrijk voedsel uit niet-dierlijke bronnen?

Laat dan door een comment weten welk voedsel dat is en waarom je denkt dat het zeker in dit rijtje thuis hoort.

You may also like

Leave a Comment