In dit blog zal ik eerst kort uitleggen wat striae (striemen) is. Vervolgens gaan we kijken naar de oorzaak van striae. Tenslotte, gaan we op basis van de bevindingen uit wetenschappelijke onderzoeken achterhalen wat juist wel en niet helpt om striae te voorkomen of te verminderen.
Wat zijn striae en hoe zien ze eruit?
Striae oftewel striemen is een huidaandoening waarbij de huid zich te snel uitrekt en is te herkennen aan de strepen op de huid. Deze aandoening doet zich vrijwel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Striae kunnen zich op verschillende delen van het lichaam vertonen, waaronder de buik, heupen, borsten, bovenarmen en onderrug. Voor het lichaam vormen striemen geen fysiek gevaar. Hoewel, het bij sommige mensen een laag zelfbeeld kan creëren en zelfs angst inboezemen.
Oorzaak van striae
Uit het onderzoek van de J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. zijn onder andere een aantal risicofactoren vastgesteld die de kans op striae vergroten. Deze risicofactoren zijn: etniciteit, het gebruik van steroïde op langdurige basis/door intensieve krachttraining, zwangerschap, ziekte van Cushing, gewichtstoename (BMI), obesitas, adolescentie en familiegeschiedenis. De situatie kan zich verergeren tot striae rubrae. Hierbij doen zich veranderingen voor in de bloedvaten, waardoor er rode striae ontstaan.
Bij kinderen komen deze zogeheten ‘stretch marks’ tijdens de puberteit, omdat dan de groei van het kind plaatsvindt. Er vindt een piek plaats van testosteron, waardoor striae zich gaan vormen.
Hoe striae te voorkomen of te verminderen?
Er is een breed aanbod wat betreft producten om striae te voorkomen of te verminderen. Veel van de bestaande producten waarvan beweerd wordt dat ze werken tegen striae zijn niet wetenschappelijk onderbouwd of worden wetenschappelijk tegengesproken.
Wat niet helpt
Uit een onderzoek van BMC Pregnancy and Childbirth werd tijdens de zwangerschap onder 753 vrouwen data verzameld. De meeste respondenten (n=589, 78%) beweerde gebruik te hebben gemaakt van één of meerdere producten om striae te voorkomen of te verminderen. Onder de 589 vrouwen gebruikte 351 zwangere vrouwen bio-olie. Dit was het meest gebruikte product. Daarnaast was bio-olie ook het meest gebruikte product bij vrouwen die slechts één product hadden gebruikt (n=189, 32.8%) om striae te voorkomen of te verminderen. De conclusie is dat er niet voldoende bewijs is om de effectiviteit van bio-olie of andere huidproducten aan te tonen.
Wat wel helpt
Echter, uit recent onderzoek is gebleken dat hydrofobe crèmes (water-in-olie emulsie) met arganolie de elasticiteit van de huid verbeteren. Dit helpt bij de preventie of vroege behandeling van striae. Breng voor het beste resultaat de arganolie twee keer per dag aan op de gewenste huid.
Sterker nog, dit onderzoek heeft aangetoond dat arganolie niet alleen de elasticiteit van de huid verbetert, maar ook een zichtbaar en meetbaar anti-aging effect heeft op de huid. De anti-aging arganolie vertraagt de verschijning van de tekenen van huidveroudering.
Aanvullende tips
Daarnaast kun je om de kans op striae te verminderen, de volgende stappen ondernemen:
- Een gezond gewicht behouden
- Een consistent dieet naleven (vermijd ‘yo-yo diet’)
- Het consumeren van genoeg vitamines en mineralen
- Voldoende water drinken (tenminste 2 liter per dag)
Vond je dit blog interessant, laat het mij dan weten om een comment achter te laten.
2 Comments
Hi,
Het artikel is heel informatief. Bedankt ervoor! Zelf ben ik een paar maanden geleden begonnen met intensieve krachttraining, omdat ik spiermassa wil opbouwen. Ik heb wel eens eerder van mensen gehoord dat arganoil schijnt te helpen. Ga het toch maar eens uitproberen.
Hi Alex,
Wat fijn om dat te horen! Ik ben benieuwd naar de resultaten.