Jezelf ooit eens afgevraagd of zoutarm eten bevorderend is voor je gezondheid?
Zoutarm eten
Om te beginnen is het goed om van tevoren te weten wat er precies onder zout verstaan wordt. Los van het feit dat het in onze alledaagse voeding verwerkt wordt of tijdens het koken wordt gebruikt.
Natrium (Na) maakt deel uit van keukenzout. Keukenzout is een scheikundige benaming voor natriumchloride (NaCl). Om die reden is het van belang om die twee begrippen ‘natrium’ en ‘keukenzout’ uit elkaar te houden. De verhouding van 1 gram keukenzout bestaat 0,4 gram uit natrium en 0,6 gram uit chloride.
Als we spreken over de functie van natrium in het lichaam dan spreken we over onder andere het regelen van de vochtbalans, het bloeddruk en voor het functioneren van spier- en zenuwcellen.
Het komt niet veel voor bij mensen dat er een te lage inname is wat betreft zout. Het komt eerder voor dat er een te hoge inname is van zout. Wat zout kan doen bij een te hoge inname, is dat het kan leiden tot een hoge bloeddruk. Dit gaat meestal gepaard met een verhoogde kans op hart-en vaatziekten.
Hoeveel zout per dag?
Het is niet per se zout wat zorgt voor de nadelige effecten op de gezondheid, maar eerder het natriumgehalte. Daarom gaan we ons in dit artikel richten op de nadelige effecten van natrium op de gezondheid.
Voor een volwassen persoon wordt het aanbevolen om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium per dag (6 * 0,4 = 2,4 gram). Meer dan 6 gram zout per dag eten is dus ongezond.
Mocht je dit zelf willen omrekenen naar het natriumgehalte dan kan dit door de hoeveelheid zout te vermenigvuldigen met 0,4.
Hoe kun je erachter komen of je zoutinname te hoog is
Hiervoor kunnen de onderstaande tekenen je een goede indicatie geven:
1. Het allereerste is het gevoel dat je heel dorstig bent. Dagelijks hebben we een zekere hoeveelheid zout nodig om het waterniveau in het lichaam te balanceren. Zout draagt bij door de vloeistof in de cellen vast te houden.
2. Maaltijden met een te hoog gehalte aan natrium zorgen voor een opgeblazen gevoel. Als er teveel natrium in het bloed drijft, verlaat er water uit de cellen, waardoor er zwellingen ontstaan. Extreem hoge gehaltes van natrium gevolgd door teveel vochtinname kan tot zwellingen leiden. Voornamelijk rondom de buik.
3. Het plaatsvinden van hoofdpijn. Een te hoog natriumgehalte kan bloedvaten in de hersenen doen uitzetten. Wat kan leiden tot ernstige hoofdpijn tot op het punt waar het pijn kan gaan doen.
4. Naast al deze gezondheidsrisico’s bij de consumptie van een hoog natriumgehalte kan het in de loop van de tijd je smaakpupillen aantasten. Tot op het punt dat je eten waarschijnlijk minder goed zal smaken.
Eenvoudige tips om de zoutinname te verlagen en zoutarm te eten
Wat is dan een handige aanpak om het natriumgehalte te verlagen. Hieronder hebben we de volgende tips opgesteld, die kunnen bijdragen in het verlagen van je natriumgehalte:
- Het goed lezen van labels op voedingsproducten.
- Het afspoelen van eten uit blik , want het water bevat conserveringsmiddelen in de vorm van zout om het langer houdbaar te maken. Door het afspoelen hiervan neemt het zoutgehalte af.
- Het gebruik van kruiden om het eten op smaak te brengen in plaats van zout te gebruiken.
- Het aankopen van vers voedsel. Dit bevat meestal minder natrium in tegenstelling tot voedsel dat bewerkt is.
- Zelf thuis blijven koken en minder uit eten gaan. Wanneer je thuis bent, weet je precies welke ingrediënten er worden gebruikt en heb je meer grip op de hoeveelheid zout dat er in het eten komt.
Tenslotte is het een goede overweging om zout uit het zicht te houden binnenshuis. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van zoutvaatjes van de eettafel.